TarımMatik

Doku Kültürü Nedir ?



Bitkilerin çoğaltılması genelde tohum ve çelikleme yöntemi ile yapılır. Ancak her iki yöntemde de yeni bitkinin ariliği veya genetik özelliklerin üst düzey olma ihtimali çok düşüktür.

Doku kültürü yöntemi ile klonal çoğaltım son yıllarda çok gelişen ve önem kazanan bir tekniktir.

Burada çoğaltıltılacak bitkilerin genetik özellikleri en üst düzey olan ve virüsten arındırılmış damızlık bitkilerin explantlarından alınan dokuların son derece steril ve kontrollü ortamlarda çoğaltılmasıdır. Bu yöntemle üretilen bitkiler virüsten ari olduğu gibi genetik olarakta son derece homojen ,türünün en iyi özelliklerini taşıyan bireyler yetiştirilir.

Bu yöntemde en önemli husus başlangıç materiyallerinin okredite kuruluşlardan,ÖN TEMEL statüde alınmış olması ve sürekli ,genetik testleri yapılarak, genetik bozulmanın önüne geçilmesidir.

Bu okredite kuruluşlar dünya genelinde sayıca az olup ismine doğru, virüsten ari yetiştirmenin en önemli başlangıç noktasıdır. Alacağınız doku kültürü ürünlerinin bu kriterlere uygun çalışan kurum veya kuruluşlardan alınmış ve sertifikalı olmasına dikkat edin.

Doku Kültürü Aşamaları
1- Ön temel sertifikalı damızlıklardan alınan explantlar , önce sterilizasyona tabi tutularak patojenlerden temizlenip tüplere alınır.


Bu tüpler içinde bitkinin en az 1 ay boyunca ihtiyaç duyacağı besin elementleri ihtiva eden ve otoklavda kaynatılarak her türlü bakteri, fungus v.s mikroorganizmalardan arınmış karışımlar vardır.



Explantlar bu tüpler içine dikilip özel ışıklı ve ısı kontrollü odalarda yaklaşık 1 ay büyümeye bırakılır. Bu süre içinde her bitki,3 ila 10 sürgün verecek şekilde büyür.


Sonraki aşamada bu bitkiler steril hepofiltreli kabinlerde , sürgünleri kesilerek yeniden , bu defa 10-30 bitki alacak büyüklükteki kavanozlarda besin ortamına dikilip tekrar ışıklı odalarda büyümeye bırakılır. Bu proses her ay üretim 3 ila 10 kat arası artarak devam eder. Ne kadar artacağı bitkinin kendine , kullanılan besin ortamlarına , ısı ve ışık gibi etkenlere bağlıdır.




Labaratuvardaki bitki sayısı istenen rakamlara ulaşınca , kontrollü seralarda özel karışımlı torf, pertif v.s steril karışımlar içinde dış ortamda yaşayacak hale getirilir.





Ve belli büyüklüğe gelince dikileceği bahçelere sevk edilir.



Doku kültürü ürünleri

Meyve Anaçları

Geneva serisi
Gf 677
Garnem
OhF serisi
Cadaman
Krymsk
M29C
Tekdal fındık
Ceviz


Üzümsü Fidanlar

Blueberry serisi
Blackberry serisi
Rasberry serisi


İç Mekan Bitkileri

Mero Star
Santander
Siberia
Rodina
Rialto
Sorbonne
Tiber
La Mancha
Acapulco
Crystal Blanca


Dış Mekan Bitkileri



Tıbbi aromatic bitkiler Liste pek yakında
Kuraklığa dayanıklı bitkiler Liste pek yakınada

Bu bitkilerde tamamının doku kültürü ürünü olması maliyetli olup ekonomik değildir. Bu bakımdan doku kültürü ile sadece damızlık oluşturup, bu damızlıktan, çilekte olduğu gibi, çelikleme ile çoğaltılır.